În primele trei zile, de la începutul săptămînii curente, au fost înregistrate 6 cazuri de intoxicaţii acute cu ciuperci cu 16 afectaţi, inclusiv în satele: Logăneşti - 2 cazuri cu 3 afectaţi, Drăguşenii Noi - 1 caz cu 7 afectaţi, Horodca - 1 caz cu 3 afectaţi, Fundul Galbenei - 1 caz cu 2 afectaţi şi or. Hînceşti-1 caz cu un afectat.
Deoarece ne plouă în fiecare zi, perioada este foarte prielnică pentru apariţia unei varietăţi de ciuperci comestibile, dar şi otrăvitoare. Anume în această perioadă se înregistrează foarte multe cazuri de otrăvire cu ciuperci.
Necunoaşterea de către populaţie a soiurilor de ciuperci comestibile, a modului şi condiţiilor necesare pentru prepararea, conservarea şi iresponsabilitatea lor faţă de sănătatea proprie şi a celor apropiaţi, duce la intoxicaţii acute. În condiţiile de caniculă şi de secetă, ciupercile, chiar şi cele comestibile acumulează mult mai multe substanţe toxice, iar unele suferă transformări devenind necomestibile şi periculoase pentru sănătate.
„Gravitatea acestor afecţiuni accidentale constă şi în faptul, că în general, ciupercile se consumă în familie şi atunci se îmbolnăvesc toţi membrii familiei. Cu cît simptomele apar mai rapid, cu atît intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ 2 ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţie excesivă, ne spune Nicolae David, şeful sectorului Igiena Alimentaţiei a Centrului de Sănătate Publică Hînceşti. După aproximativ 6 ore bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 ore pot apărea complicaţii severe hepatice şi insuficienţă renală, ce pot duce la sfîrşit letal. Există şi unele ciuperci care devin toxice cînd sunt consumate în combinaţie cu alcool”.
În scopul prevenirii intoxicaţiilor cu ciuperci, Centrul de Sănătate Publică recomandă să consumăm numai acele ciuperci despre care suntem convinşi că sunt comestibile. „Ciupercile care vă provoacă suspiciuni nu le consumaţi şi nu le degustaţi, mai ales în stare crudă, nu procuraţi ciuperci de pe stradă, de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate. Înainte de preparare alegeţi ciupercile colectate, fierbeţi în 2-3 ape timp de 10-15 minute, scurgînd apa şi aruncînd-o”, a specificat dl David.
Este foarte important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci, reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot salva viaţa bolnavului, de aceea la primele simptome ale intoxicaţiei este necesar să ne adresăm urgent după ajutor medical.
Necunoaşterea de către populaţie a soiurilor de ciuperci comestibile, a modului şi condiţiilor necesare pentru prepararea, conservarea şi iresponsabilitatea lor faţă de sănătatea proprie şi a celor apropiaţi, duce la intoxicaţii acute. În condiţiile de caniculă şi de secetă, ciupercile, chiar şi cele comestibile acumulează mult mai multe substanţe toxice, iar unele suferă transformări devenind necomestibile şi periculoase pentru sănătate.
„Gravitatea acestor afecţiuni accidentale constă şi în faptul, că în general, ciupercile se consumă în familie şi atunci se îmbolnăvesc toţi membrii familiei. Cu cît simptomele apar mai rapid, cu atît intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ 2 ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţie excesivă, ne spune Nicolae David, şeful sectorului Igiena Alimentaţiei a Centrului de Sănătate Publică Hînceşti. După aproximativ 6 ore bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 ore pot apărea complicaţii severe hepatice şi insuficienţă renală, ce pot duce la sfîrşit letal. Există şi unele ciuperci care devin toxice cînd sunt consumate în combinaţie cu alcool”.
În scopul prevenirii intoxicaţiilor cu ciuperci, Centrul de Sănătate Publică recomandă să consumăm numai acele ciuperci despre care suntem convinşi că sunt comestibile. „Ciupercile care vă provoacă suspiciuni nu le consumaţi şi nu le degustaţi, mai ales în stare crudă, nu procuraţi ciuperci de pe stradă, de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate. Înainte de preparare alegeţi ciupercile colectate, fierbeţi în 2-3 ape timp de 10-15 minute, scurgînd apa şi aruncînd-o”, a specificat dl David.
Este foarte important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci, reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot salva viaţa bolnavului, de aceea la primele simptome ale intoxicaţiei este necesar să ne adresăm urgent după ajutor medical.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu