sâmbătă, 29 septembrie 2012

Alexandra Cristea - promotoarea tehnicii „quilling” în Republica Moldova

Suntem obişnuiţi cu lucrul de mână confecţionat din hârtie prin tehnica origami. Mai puţin cunoscută, dar care îşi croieşte un drum sigur, beneficiind de o popularitate mare printre doritori şi admiratori este o altă tehnică de confecţionare a obiectelor şi a accesoriilor de artă, de astă dată din hârtie răsucită. Tehnica se numeşte „quilling”. Originea termenului vine din limba engleză, care în traducere înseamnă pană de pasăre. Este o artă veche de răsucire a hârtiei în jurul unei pene de pasăre, apărută pentru prima dată în Europa medievală către sfârşitul secolului XIV, atunci când maicile din mănăstiri creau medalioane graţioase prin intermediul acestei tehnici. 

joi, 27 septembrie 2012

Primul Carnaval Muzical în Republica Moldova






Pentru prima dată în Republica Moldova se va desfăşura  un Carnaval Muzical – „Turbo Carnaval”.  Evenimentul va avea loc în zilele de 28 şi 29 septembrie, la Moldexpo.

miercuri, 26 septembrie 2012

„Notele de suflet” ale Galinei Vieru expuse la Consulatul României


În perioada 16 august - 30 septembrie la Consulatul României în Republica Moldova are loc expoziţia personală a tinerei pictoriţe Galina Vieru.  Expoziţia poartă denumirea de  „Note de suflet”  şi include 22 de lucrări diverse: peisaje, natură statică, abstracții, nud etc., fiind realizate în ulei, pe pînză.

marți, 25 septembrie 2012

Olesea Reabenchi-Bejenari: “Confecționarea accesoriilor este ca un virus pentru mine”

 Olesea Reabenchi-Bejenari este prima meşteriţă din Moldova care a început să practice tehnica confecţionării florilor din porţelan, în anul 2009. Primele lucrări le-a comercializat în cadrul unei expoziţii de la Moldexpo, fiind membru al Centrului Internaţional pentru Promovarea Femeilor în Afaceri (ICAWB). În prezent Olesea meştereşte nu doar flori din porţelan rece, ci şi elemente decorative pentru încăperi, aromatizatoare pentru maşini şi alte accesorii.

Cine este Olesea Reabenchi-Bejenari?
Sunt o tînără mămică îndrăgostită de flori. Întotdeauna mi-a plăcut lucrul manual. Croşetez, cos, brodez cu panglici, fac decupaj. Am absolvit Facultatea de Design Vestimentar, iar cunoştinţele acumulate le folosesc cu succes în domeniul creării handmade. De aproximativ trei ani, am descoperit tehnica creării florilor din porţelan rece şi argilă floristică. Am asistat la mai mult master-class-uri ale meşterilor din Rusia şi Ucraina, care m+au ajutat să învăţ secretele acestui domeniu. Chiar dacă după profesie sunt designer vestimentar, simt că ceea ce trebuie să fac mai departe este anume crearea florilor din porţelan.

marți, 18 septembrie 2012

“O seară de Folk” la Filarmonica Naţională

Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” invită toţi iubitorii de muzică, miercuri, 19 septembrie, ora 19.00, la o seară de muzică folk.
 În cadrul concertului “O seară de Folk” vor evolua  Silvia Grigore, Ion Razza, Valy Boghean și Viorel Burlacu.
Vor mai cânta invitați speciali din Iași - Paul Arva și Lucian Darie. 
Preţul biletelor:  balcon - 80 lei, parter -  100 și 150 lei.

Barba este o caracteristică genetică a bărbaților, e în firea lor să se poarte astfel Tinerii în societate - Ispite bărbătești


Poate că am exagerat uneori abordând mai mult tema înfățișării femeii și am vorbit mai puțin despre cea a bărbatului. Acest articol este dedicat întru totul lor: băieților și bărbaților.

Vernisajul expoziţiei de fotografii anti-trafic realizate de copii


52 de fotografii ce au ca tematică prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, realizate de elevi şi absolvenţi ai instituţiilor rezidenţiale sunt reunite într-o expoziţie. Fotografiile au fost făcute pe parcursul lunilor aprilie şi mai 2012, în rezultatul a 2 ateliere de instruire a elevilor în domeniul artei fotografice.
La ateliere au participat 18 copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 13-16 ani, din raioanele Leova, Orhei, Bender şi mun. Chişinău.

joi, 6 septembrie 2012

Oraşul Chişinău în vâltoarea evenimentelor culturale majore


În aceste zile oraşul Chişinău este frumos împânzit de activităţi culturale diverse: ediţia a doua, 2012 a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii (FNCL) cu perioada de desfăşurare între 31 august şi 5 septembrie, Congresul Mondial al Eminescologilor, activităţi culturale în legătură cu priorităţile naţionale ale anului – anul cuplului legendar Ion şi Doina Aldea Teodorovici, luptători prin cântecele patriotice, care au luat naştere în perioada renaşterii conştiinţei naţionale; aniversarera a 80-a din ziua naşterii lui Spiridon Vangheli, scriitorul popular, nominalizat pentru premiul Astrid Lindgren, cel mai important premiu din lume acordat literaturii pentru copii și tineret şi aniversarea a 180-a de la fondarea Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, odiosul centrul de cultură şi ştiinţă al ţării noastre. 

marți, 4 septembrie 2012

Ce mâncăm toamna?


Mergeți în piață și totul abundă de culoare, parfum și varietate: tarabe încărcate de fructe și legume de sezon, care așteaptă să fie alese și să ne răsfețe cu gustul și calitățile lor. Atunci când sunt consumate în salate crude sau sub forma de suc natural, fructele și legumele au un puternic efect antioxidant.