În perioada 25-27 martie, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti desfăşoară cea de-a IV-a ediţie a Festivalului “Zilele Basarabiei la Bucureşti” - eveniment este organizat cu ocazia împlinirii a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Manifestările din cadrul Festivalului au loc cu sprijinul Institutului Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară, Universitatea din București, Casa de cultură a Studenților din București, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, ArCub, “Vatra Neamului”, Liga Studenţilor Români din Străinătate şi alţii.
Astfel, 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România vor fi marcați printr-un amplu program cultural-artistic.
„Zilele Basarabiei la București” încep sâmbătă, 24 martie, de la ora 21.00, în club JukeBox, unde va avea loc un concert incendiar cu interpreți și trupe de pe ambele maluri ale Prutului, informează Organizația Studenților Basarabeni din București.
Pe 25 martie va urma o călătorie virtuală în trecut cu expoziţia de afişe “Utopia podului de flori”semnată Corina Roşca, o proiecţie de film la Casa Studenţilor iar apoi o seară minunată în care ne vom aminti de Unire cu un concert de muzică populară la restaurantul-muzeu “Vatra Neamului”.
La 26 martie Festivalul continuă la Casa de Cultură a Studenţilor cu un spectacol de teatru în sala mare - "Caviar, Votka şi By-By", o distribuţie de excepţie cu Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arşinel şi Eugen Cristea. Vom stabili în continuare, în cadrul unei dezbateri la Biblioteca Centrală Universitară dacă “Unitatea românilor de pretutindeni” mai este sau nu actuală. Programul va continua la sediul ICR, cu “Libertatea în imagini”, o expoziţie cutremurătoare cu fotografii de la 7 aprilie 2009, ziua care a schimbat cursul Republicii Moldova, iar seara va culmina cu un concert incendiar, sută la sută LIVE, în Club JukeBox cu Snails, Alexandrina Hristov, Paralela 47 şi Gandul Mâţei.
Ziua de 27 martie va începe cu o slujbă de pomenire şi depunere de flori la Mănăstirea Cernica, acolo unde îşi află odihna de veci cei care au înfăptuit Unirea. Va urma un moment de reculegere la “Hanul lui Manuc”, locul în care s-a semnat cedarea Basarabiei în 1812.
De ziua Unirii Basarabiei cu România, doritorii, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la fel ca în anii precedenţi la Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii.
Se vor depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării din cimitirul de la Cernica, printre care Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan si primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu.
În încheierea festivalului vor fi premiaţi participanţii la concursul de eseu, poezie şi pictură “Basarabia 1918-2011. Unirea între realitate şi vis”.
La Festivalul „Zilele Basarabiei la Bucureşti” vor fi prezenţi importanţi oameni de cultură, personalităţi din mediul academic, ziarişti, analişti, studenţi etc. atît din România, cît şi din Republica Moldova.
ANNA Casian – Musteață
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu