joi, 22 martie 2012

La mulți ani Maestrului Igor Crețu!


Cunoscutul om de cultură, traducătorul și poetul din Republica Moldova - Igor Creţu a împlinit venerabila vîrstă de 90 de ani.
Igor Crețu s-a născut la 21 martie 1922, în satul Vladimirovca, Cahul. Tatăl său a fost de trei ori senator în Parlamentul României. Însuși Igor Crețu a fost ofiţer în Armata română, dar nu a participat la operațiunile militare. A făcut studii la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău (1945-1951), fiind coleg cu Ion Osadcenco, Baca Deleanu, Alexei Marinat. Apoi a studiat la Institutul de Literatură „Maxim Gorki" din Moscova (1957-1958). A fost redactor la revista „Nistru" şi consultant la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.
După ce debutează cu poezii, se dedică în exclusivitate traducerilor, în domeniul cărora s-a remarcat printr-o capacitate deosebită de transpunere în limba română a unor opere fundamentale ale literaturii universale. A tradus din scrierile lui Shakespeare, Byron, Şota Rustaveli, Puşkin, Robert Burns, Petofi Sandor, Gogol, Nekrasov, Maxim Gorki, Mihail Şolohov, Serghei Esenin, Andrei Tvardovski, Nazim Hikmet etc. Transpune, de asemenea, cîteva scrieri în ediţii pentru copii, oprindu-se la Antoine de Saint-Exupery, N. Nosov etc.
Igor Crețu este poet prin vocație, dar care s-a aplecat mai ales asupra traducerii și valorificării tezaurului culturii universale. Munca de creaţie, înfăptuită de către Igor Creţu este una titanică.  Prin efortul său asiduu au devenit un bun spiritual pentru masele largi de moldoveni cărţi nemuritoare, ca: „Suflete moarte” de N. Gogol, „Copilăria” de M. Gorki, „Donul liniştit” de M. Şolohov, „În ajun” de I. Turghenev, „Voinicul în piele de tigru” de Ş. Rustaveli. Traducerile din Shakespeare, Byron, Burns, Baudelaire, din folclorul găgăuz şi încă multe alte tălmăciri măiestre au ieșit de sub pana maestrului Igor Crețu. 
Nu poate fi trecut cu vederea rolul pe care l-a avut Igor Crețu în formarea literară a tinerilor scriitori Ion Druţă, Spiridon Vangheli, Vasile Vasilache, dar şi a poeţilor C. Condrea, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, care adesea îi treceau pragul lăsîndu-i manuscrisele.
Astăzi Liceul Teoretic din satul Găvănoasa, în subordinea administrativă a căruia intră și Vladimirovca, satul de baștină al lui Igor Crețu, îi poartă numele.
ANNA Casian – Musteață


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu