În perioada 2 – 14 aprilie la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei va fi inaugurată expoziţia de fotografii „Descoperiri arheologice din Germania".
Organizatori şi partenerii acestei expoziții sunt: Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei – Chişinău, Deutsches Archäologisches Institut – Berlin, Deutsches Kultur-Zentrum – Iaşi, Institutul de Arheologie - Iaşi , Centrul Cultural Akzente - Chişinău , Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova – Chişinău.
Expoziţia ilustrează 45 de obiecte de o valoare deosebită pentru arheologia Germaniei. Cel mai vechi obiect din expoziţie este un topor de mână din epoca pietrei, iar cele mai noi obiecte aparţin Evului Mediu timpuriu.
Imaginile aflate în expoziţia de faţă reprezintă diferite stiluri de prezentare fotografică a unor descoperiri. Ele ne arată că descoperirile arheologice nu fac doar obiectul unor clasificări ştiinţifice seci, ci că pot fi contemplate din diferite unghiuri de vedere.
Această expoziție a fost concepută de profesorul Svend Hansen, director Eurasien Abteilung de la Institutul Arheologic German (Deutsches Archäologisches Institut - Berlin) şi reprezintă o invitaţie la descoperirea universului arheologic din vestul Europei Centrale.
Prezentarea fotografică a descoperirilor permite concentrarea asupra obiectului în singularitatea lui. Separarea obiectelor unele de celelalte prin ramă şi paspartu evită realizarea oricărei legături de filiaţie între ele. Fiecare descoperire reprezintă în parte o situaţie istorică proprie şi specifică, ce trebuie prezentată în sine. Iată pentru ce, în expoziţia de faţă nu s-a făcut încercarea iluzorie de a relata o istorie conexională, care să presupună de pildă o desăvârşire tehnică treptată sau un progres civilizator general. Dimpotrivă, descoperirile arheologice reprezintă tocmai un lanţ de discontinuităţi, mai mult decât îşi închipuie istoria. Fiecare obiect este reprezentantul unei anumite conjuncturi istorice, pe care se cuvine să o sondăm.
Până în prezent expoziţia a fost expusă în mai multe oraşe din România - Iaşi, Galaţi, Cluj, Sibiu, Alba Iulia - ajungând şi în Republica Moldova, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.
ANNA Casian – Musteață
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu