vineri, 6 aprilie 2012

Tradiție și Modernitate la Muzeu

Pe data de 5 aprilie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Tradiţie şi modernitate”, organizată cu scopul de a prezenta publicului opera din colecțiile muzeelor care au participat în proiectul transfrontalier O abordare transfrontalieră a managementului şi valorificării patrimoniului cultural MIS-ETC: 918.
Expoziţia „Tradiţie şi modernitate” include opere din colecţia Artă Religioasă şi Populară a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi obiecte din patrimoniul Muzeului Tradiţiilor din Muntenii de Sus, jud. Vaslui.
Expoziția a fost modetară de Tudor Zbârnea, Director general MNAM. Cuvinte de felicitare au adus: Ghenadie Jalbă, preşedinte UAP, Dr. Tudor Stavilă, Institutul Patrimoniul Cultural, Academia de Ştiinţe a Moldovei.
În cadrul vernisajului a avut loc lansarea catalogului Icoana basarabeană din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, publicat de asemenea în cadrul proiectului. Catalogul include 100 opere care oferă o viziune amplă asupra dezvoltării artei iconografice în Moldova.
Vernisajul expoziţiei a fost precedat de o conferinţă care a prezentat rezultatele proiectului transfrontalier. Printre invitaţi s-au enumerate: delegaţi ai Ministerului Culturii al Republicii Moldova, reprezentanţi ai corpurilor diplomatice, personalităţi notorii din domeniul muzeografiei din Republica Moldova şi România, experţi în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului cultural din Italia, muzeografi, artişti, critici de artă. Invitaţii de onoare ai conferinţei sunt E. S. Domnul Dirk Schuebel, Ambasador al Delegaţiei Uniunii Europene în RM şi E. S. Domnul Ulvi Akhundlu, Şeful misiunii Consiliului Europei în RM, Doamna Nicoletta Borsari, Ataşat pentru cultură al Ambasadei Italiei în Republica Moldova. Înalţii demnitari au venit cu un cuvânt de salut în faţa audienţei.
Vernisajul a fost urmat de un recital de pian, susţinut de duetul de pianişti ai Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici – Iurie Mahovici şi Anatolie Lapicus, Maeştri în Artă.
ANNA Casian – Musteață


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu