vineri, 6 aprilie 2012

Expoziție de gravură în memoria lui Albert Henry Payne

La Muzeul Național de Artă al Moldovei este prezentată publicului larg o expoziție de gravură „Albert Henry Payne - 200 de ani de la naştere”. Expoziția este organizată cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și al Muzeului Național de Artă.
În colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei se păstrează 71 de lucrări semnate de Albert Henry Payne, realizate după originalele unor cunoscuţi maeştri: Rafael, Van Dyck, Peter Paul Rubens, Harmenszoon van Rijn Rembrandt, Ribera Jose, Paolo Veroneze, Isak Hansz van Ostade, David Teniers, ş.a.
În aceste lucrări sunt abordate toate genurile artistice: scene de gen, portrete, peisaje, scene religioase şi mitologice. În scenele sale de gen, în care autorul preferă tonul uşor satiric şi o abordare moralizatoare, se impune cel mai mult  talentul de gravor al lui Payne. Printre aceste lucrări se enumeră: Cârciumă sătească din Niderlanda, Cântăreţ la clavecin, Învăţător de  caligrafie, Ghicitoare, etc.
Peisajul  olandez se numără printre preferinţele sale în cadrul acestui gen. Lucrările  se disting  prin măiestrie şi interpretare stilistică individuală ale gravorului, fără a afecta originalul (Peisaj olandez de iarnă, Peisaj olandez).
 Scenele religioase şi cele mitologice, sunt şi ele vii mărturii ale unor calităţi incontestabile de care a dat dovadă A. Payne în arta gravurii, în mod deosebit în lucrările Popasul sfintei familii în drum spre Egipt, Susana şi bătrânii, Satir şi nimfe, etc. Tehnica cea mai des folosită de către artist este gravura  în oţel.
Albert Henry Payne a fost un cunoscut gravor, pictor, ilustrator şi editor englez din secolul al XIX-lea. S-a născut la Londra, la 14 decembrie 1812. Începând cu anul 1839, a trăit şi activat în oraşul Leipzig, Germania; tot aici a şi murit în anul 1902. Activitatea artistică a lui Payne a coincis cu perioada când în Anglia şi în Germania romantismul capătă amploare. Creaţia multor artişti  este marcată de aspectele acestui nou curent. Printre ei se numără şi A. Payne. Moştenirea lui artistică este numeroasă, cu atât mai mult cu cât  acesta a fost şi editorul propriilor sale lucrări. În 1845 a fondat la Leipzig Editura Englische Kunstanstalt.
ANNA Casian-Musteață


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu