vineri, 23 martie 2012

Poetul Simion Plămădeală decorat de Traian Băsescu


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni organizează duminică, 25 martie, în localitatea Grinăuţi, raionul Rîşcani, ceremonia de premiere a lui Simion Plămădeală, poet român, forţat să plece la muncă în Kazahstan.
Decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria A “Literatură”, i-a fost conferită poetului Simion Plămădeală de Preşedintele României, Traian Băsescu, şi va fi înmânată de către Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni -  Eugen Tomac.
La eveniment, desfăşurat în localitatea natală a poetului, vor participa personalităţi din România şi R. Moldova, precum şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Kazahstan.
Simion Plămădeală este o figură marcantă a comunităţii româneşti din Karaganda, Kazahstan. Forţat să plece în Kazahsta,  înspăimântat de perspectiva predării limbii ruse la o şcoală de pe malul Prutului, poetul a lucrat până la pensionare în minele de cărbuni din Karaganda.
Poeziile lui Simion Plămădeală au fost publicate, de-a lungul timpului, în presa locală din Kazahstan, iar, în aprilie 2011, a participat, la Chişinău, la lansarea volumului său „Departe-aproape. 100 de poezii româneşti din Kazahstan”.
Ceremonia se va desfăşura în incinta şcolii din localitatea Grinăuţi, cu începere de la ora 12.00.
ANNA Casian – Musteață


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu