miercuri, 28 martie 2012

Expoziția „Drumul cafelei”

  La Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei are loc expoziția „Drumul cafelei”.
Expoziţia reuneşte obiecte ce au ca subiect cafeaua, colecţionate de Alexandru Stucalov începând cu anul 1964. Expunerea este completată cu unele piese din patrimoniul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

Tema expoziţiei este susţinută şi de operele se artă semnate de Aurelia Naşcu, Ana Pronin, Elvira Cemortan-Voloşin, Dorina Casapu, Iurie Palcov, Maxim Egorov, Dumitru Balica, Nata Procop, Victoria Cozmolici, Eduard Maidenberg şi Olga Rusanovscaia, precum şi de fotografiile artistice executate de discipolii şcolii lui Roman Râbalev.
Această expoziţie face o incursiune în istoria cafelei, prezentând nu doar modul de preparare a acesteia în diferite ţări, ci şi evoluţia aparatelor de cafea, de la banalele ibrice până la cafetierele şi espresso-urile din ziua de azi.
Istoria cafelei este reflectată prin circa 480 de vase, aparate şi ustensile pentru pregătirea şi servirea acestei licori magice: căni arăbeşti şi turceşti, ceşti produse în Europa, prăjitoare, râşniţe, ibrice, cafetiere (infuzoare, filtre, cafetiere cu vacuum, cu piston şi cu sistem recirculat), espresso-uri, ambalaje de cafea. Cele mai vechi obiecte expuse datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea (un ibric şi o cafetieră cu filtru), iar cele mai noi din 2011.
Pentru a crea o atmosferă de cafenea şi a întregi tot ceea ce ţine de consumul de cafea, s-au reconstituit două spaţii publice: unul oriental (turcesc), ale cărui elemente principale erau cafeaua la nisip şi narghileaua sau ciubucul, şi altul european, în care la o ceaşcă de cafea se citea presa vremii sau se jucau diverse jocuri de societate.
Expoziţia va funcţiona pînă la 30 aprilie 2012.
ANNA Casian – Musteață


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu