joi, 2 iunie 2011

Prin educaţie creştină spre sfinţenie


Valeriu Ionaş – REPERE ORTODOXE ÎN EDUCAŢIE
În contextul introducerii „Religiei” ca disciplină şcolară se polemizează foarte mult. Mulţi se dau cu părerea, alţii au devenit „experţi” peste noapte. Dar mai avem specialişti care încearcă să deschidă ochii celor din jur că fără o temeinică educaţie religioasă mergem spre prăpastia cu diverse probleme sociale.

Educaţia este un proces care începe din primele clipe ale vieţii şi continuă de-a lungul anilor. Prin ea se formează personalitatea şi omul se încadrează în societate. Însă din perspectiva creştină educaţia nu se rezumă doar la viaţa prezentă a omului, ea ne pregăteşte pentru veşnicie. Această viaţă pământească este doar o etapă vremelnică, în timpul căreia trebuie să tindem la o asemănare cu chipul lui Dumnezeu, după care am fost creaţi. Dumnezeu ne-a dat libertate în acest proces greu şi anevoios al educaţiei fiinţei noastre. Doar educaţia şi trăirea în Duhul Bisericii Ortodoxe este garantul mântuirii noastre. Astfel educaţia religioasă este capabilă să deschidă omului adevăratele realităţi şi să-l ajute a trăi conform principiilor divine.
Credem că aceste articole semnate de pedagogul Valeriu Ionaş şi publicate în ultimii ani în ziarul „Altarul Credinţei” vor fi de real folos celor care se întreabă ce-i cu educaţia religioasă sau celor cărora le-a revenit sarcina deloc uşoară de a fi în rol de educatori.
Preot Octavian Moşin
Redactor-şef al ziarului „Altarul Credinţei”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu